torstai 1. huhtikuuta 2010

Hei kaikille!

Tämä on minun ensimmäinen blogikirjoitukseni. Olen seurannut monien urheilijoiden kirjoittamia blogeja viime aikoina ja aloin miettimään, että olisi mukavaa jakaa kokemuksiani tenniksen Futures ja Challenger Toureilta. Ajatuksenani on kirjoittaa sekä tennispelaajan arkielämästä, peleistä ja kilpailuista, että pohtia lajin henkistä puolta ja asioita, joita vaaditaan maailman huipulle nousemiseen.


Olen siis 20-vuotias helsinkiläinen tennispelaaja. Suoritin lukion Mäkelänrinteen lukiossa loppuun vuoden 2009 keväällä ja panostan nyt täysillä uraani tennisammattilaisena. Kierrän tällä hetkellä pääasiassa miesten pienempiä 10 000 ja 15 000 dollarin Futures-turnauksia, mutta tavoitteenani on nostaa nykyistä ATP-rankingiani (652) tämän vuoden aikana ylöspäin niin, että pääsisin osallistumaan suoraan 35 000 - 150 000 dollarin Challenger-turnauksien pääsarjoihin. Minua valmentavat tällä hetkellä lajipuolella Olli Leppänen ja Saku Siivonen sekä fysiikkapuolella Erik Piispa. Seurani on HVS-Tennis ja harjoittelen tällä hetkellä pääasiassa Talin tenniskeskuksessa. Juniorivuodet edustin Sata-Tennistä, mutta jouduin vaihtamaan seuraa kovempien harjoitusvastustajien perässä pari vuotta sitten.

Kirjoitan tätä teksiä Seogwipon kaupungissa Jejun saarella Etelä-Koreassa. Pelaan täällä Etelä-Koreassa yhteensä neljä kilpailua, jotka kaikki ovat arvoltaan 15 000 dollaria. Olen ainakin kahdessa ensimmäisessä kilpailussa pääsarjassa, seuraavien kisojen osalta listoja ei ole vielä ilmestynyt. Saavuimme valmentajani Ollin kanssa tänne aikaisemmin tänään hyvissä ajoin ennen tiistaina alkavaa pääsarjaa. Halusimme säästää hieman lentolippujen hinnoissa, joten varasimme lennot jo kuukausi sitten, jolloin ei vielä ollut tietoa, joudunko lauantaina alkavaan karsintaan vai pääsenkö suoraan pääsarjaan. Lensimme Finnairilla Helsingistä Souliin, jossa vaihdoimme lentokenttä ja jatkoimme Asiana Airlinesilla Jejuun. Jejun lentokentältä oli vielä reilun tunnin bussimatka hotellillemme, joten matka-aikaa kertyi ovelta ovelle lähes 19 tuntia. Senkin takia on hyvä olla ajoissa kisapaikalla, että matkasta ehtii hyvin palautua. Sää ei tänään ole ollut kovin mieluisa, noin 10 astetta ja sadetta. Sateen pitäisi onneksi huomenna lakata, mutta alle 15 asteen lämpötiloja tänne on luvattu pitkälle ensi viikkoon. Onneksi tarkistimme Ollin kanssa ennusteet jo Suomessa ja osasimme ottaa mukaan lämpimiä vaatteita; kisathan pelataan ulkokentillä.

Käyn läpi tässä ensimmäisessä viestissäni vielä hieman tämän vuoden aikaisempia otteitani. Käytin viime vuoden kaksi viimeistä kuukautta kovaan fysiikkatreeniin Erikin kanssa. Keskityimme perus- sekä lihaskestävyyteen, joiden harjoittelu oli jäänyt viime vuosien loukkaantumisten takia kovin vähäisiksi. Jatkoimme fyysistä kautta vielä tämän vuoden kolme ensimmäistä viikkoa, jonka jälkeen suuntasin viiden viikon kisareissulle Yhdysvaltoihin. Pelasin ensimmäisinä kahtena viikkona kahden 50 000 dollarin kisan karsinnat (Honolulu ja Dallas), joissa kummassakin tuli tappio ensimmäisellä kierroksella. Pelasin omasta mielestäni kummatkin ottelut ihan hyvin, ja olin molemmissa otteluissa alussa niskan päällä. Ottelurutiini oli kuitenkin ehkä hieman kateissa, ja vastustajat pääsivät alun jälkeen paremmin peliin mukaan parantaen otteitaan loppua kohden. Kolmas kisani oli ATP-Tourin kilpailun karsinta San Josessa. Pelasin siellä vuoden tähän mennessä parasta tennistäni ja selvitin tieni toiselle kierrokselle. Varsinkin syöttöni toimi erinomaisesti. Minulla oli toisella kierroksella eräpallo Liettuan Ricardas Berankisia vastaan ensimmäisessä erässä, mutta hän sai käännettyä ottelun ja eteni pääsarjassa aina kvartseihin asti. Viimeiset kaksi $15 000 kisaa Teksasissa menivät aika lailla penkin alle. Meillä oli Timo Niemisen kanssa kisapaikkaa vaihtaessa välilasku Dallasissa, jonne iski paha lumimyrsky ja jatkolentomme peruttiin. Pääsimme perille vasta juuri ennen karsintojen sing-iniä ja matkalaukkumme katosivat lentojen aikana. Sairastuin karsintojen jälkeen vielä kuumeeseen enkä päässyt moneen päivään harjoittelemaan ja tuloksena oli kaksi selvää tappiota karsintojen ensimmäisellä kierroksella. Onneksi sain hyvän fiiliksen takaisin seuraavalla viikolla, kun sain olla osana Davis Cup -joukkuettamme, joka kaatoi Puolan 3-2. En tällä kertaa päässyt otteluissa itse pelaamaan, mutta sain hyvää treeniä ja itseluottamuksen takaisin alakanttiin mennen Amerikan reissun jälkeen. Pidimme valmentajieni kanssa palaverin Davis Cupin jälkeen ja totesimme, että hyvän lähes kymmenen viikon harjoitusjakson jälkeinen herkistävä osuus ennen Amerikkaan lähtöä jäi ehkä hieman liian lyhyeksi, joten päätimme keskittyä seuraavat kolme viikkoa fysiikkaharjoituksissa terävyyttä ja nopeutta kehittäviin harjoitteisiin ja hioimme tennistreeneissä game-planiäni tulevia kisoja varten. Maaliskuun puolessa välissä pelasin voitokkaat yleiset SM-kilpailut Talissa saaden monta hyvää ottelua, ja pelini tuntuikin paranevan matsi matsilta. Olen nyt mielestäni pelillisesti paljon paremmassa kunnossa kuin vuoden alussa ja myös liikkumiseni kentällä on nopeampaa.

Odotan hyvin innolla ensi viikolla alkavaa kisaa ja toivon saavani tulevista kisoista hyvää menestystä. Huomenna pääsemme toivottavasti Ollin kanssa ottamaan tuntumaa paikallisiin olosuhteisiin ja voimme aloittaa viimeiset valmistelut ennen tositoimien alkua. Yritän samalla kysellä itselleni nelinpeliparia ja etsiä erilaisia harjoitusvastustajia. Onneksi Olli pystyy tarvittaessa sparraamaan minua vallan mainiosti jos muita ei löydy, jotta pääsen harjoittelemaan sen verran kuin itse haluan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti