lauantai 5. kesäkuuta 2010

Heliövaara-Zhang 4-6, 6-4, 6-3

Vamos! Kolme tuntia täytyi tänäänkin taas vääntää, mutta kyllä kannatti! Aloitin matsin vähän huonosti, tai ehkä paremminkin Zhang aloitti hyvin, ja hävisin ensimmäiset kolme gamea aika nopeasti. Tilanne oli siis 0-3 kahdella murrolla, mutta laskin ensimmäisellä tauolla, että Zhang teki näissä kolmessa ensimmäisessä gamessa yhden virheen kaikki lyönnit mukaan laskettuna. Minun olisi siis pitänyt lyödä läpilyöntejä aika kovalla tahdilla, jotta olisin saanut pidettyä alun tasaisena. Zhangin ote kuitenkin hieman herpaantui hyvän alun jälkeen, ja minä sain yhden murron takaisin. Toista en enää pystynyt kuitenkaan kaapimaan, vaikka minulla oli vielä yksi breikkipallo 5-5 –tilanteeseen, joten erä meni Zhangille 6-4. Toisessa erässä Zhangilla oli taas breikkipalloja minun kahdessa ensimmäisessä syöttövuorossani, mutta onnistuin ne kuitenkin lopulta pitämään. Niinhän siinä sitten kävi, että minä onnistuin murrossa erän neljännessä pelissä ja sain pidettyä seuraavat kaksi omaa syöttövuoroani. 5-3 –tilanteessa minulle tuli kuitenkin todella huono syöttövuoro, ja menetin syöttöni saamatta pistettäkään. En siitä kuitenkaan lannistunut, vaan pelasin seuraavan gamen todella hyvin ja sain erän kotiin 6-4. Kolmas erä alkoi siitä mihin toinen jäi, eli minä hävisin heti oman syöttöni alkuun, mutta sain murrettua takaisin heti seuraavassa pelissä. 2-1 –tilanteessa pelattiin todella pitkä Zhangin syöttövuoro, jonka minä onnistuin viemään kolmannella breikkipallollani. Myös seuraava game oli hyvin tiukka, mutta onnistuin pitämään syöttöni seivaten monta murtopalloa. Seuraavat kolme gamea olivat taas pitoja, joten minä pääsin syöttömään otteluvoitosta 5-3 –tilanteessa. Game ei ihan lähtenyt kuitenkaan käyntiin niin kuin olisin halunnut, vaan Zhang pelasi kaksi loistavaa puolustuspistettä, ja tilanne oli 15-40. Seuraavat neljä pistettä merkitsivät minulle todella paljon, ja olen aivan uskomattoman tyytyväinen miten pystyin nostamaan tasoani ratkaisuhetkellä. Syötin ensimmäiseen pisteeseen ässän, toisessa pääsin hyvän syötön jälkeisellä lyönnillä verkolle ja smashasin vaikean smashin läpi, kolmannessa löin hyvän syötön jälkeen painavan rystykrossihyökkäyksen, jota Zhang ei enää saanut takaisin ja matsipallossa vedin syötön jälkeen inside-in kämmenen niin paljon kuin kädestä lähti ja siellä pysyi. Pelasin siis viimeiset neljä pistettä lähes täydellisesti juuri niin kuin minun pitikin antamatta Zhangille juurikaan mahdollisuuksia, ja kun otetaan huomioon matsin tiukkuus, ja miten vähän tuon kaltaisia nopeita pisteitä olin aikaisemmin matsin aikana pystynyt pelaamaan, annoin itselleni luvan tuulettaa ihan reilusti. Jotenkin sain todella hyvät fiilikset noista viimeisestä neljästä pisteestä ja siitä, miten pystyin henkisesti käsittelemään tilanteen aivan oikein, vaikka ottelun lopetus ei meinannutkaan olla aivan sellainen kuin halusin.

Pelini ei ollut tänäänkään vielä aivan sellaista kuin halusin, mutta parempaa kuin eilen se oli joka tapauksessa. Kämmenpelini oli alussa taas hieman kateissa enkä päässyt kämmenissäni oikein eteenpäin, vaan aina kun pallo tuli kämmenelleni, valuin liian kauas takarajan taakse ja jäin ahdinkoon. Tänään tilanne oli kuitenkin se, että en olisi pelkästään juoksemalla pärjännyt, joten minun oli pakko tehdä jotain. Pakotin itseni tulemaan palloa vastaan, ja vaikka alussa taas vähän pokat kolisivat, en perääntynyt, vaan jatkoin eteenpäin tulemista. Tulemalla vastaan sain kämmeneni sellaiseksi, että en aina joutunut ahdinkoon, kun pallo tuli kämmenelleni, vaan sain liikutettua Zhangia sijoittamalla palloa tarkasti kumpaankin kulmaan. Jostain syystä lyön kämmentä usein paljon paremmin, kun otan palloa noususta enkä anna sen alkaa laskea. Ajoitus on minulle siten helpompi. Tällä vastaan tulemisella oli myös sellainen positiivinen puoli, että aloin lyömään myös rystyäni selvästi paremmin, kun otin sitäkin noususta ja annoin vain palaa. Zhang oli todella hyvä lyömään kämmenkrossin läpi, jos minun rystylinjani ei ollut riittävän hyvä, joten tyydyin lyömään rystyäni lähinnä krossina, mutta hyvällä menestyksellä. Sain tällä tavalla vaikka kuinka montaa kertaa pisteen hallinnan itselleni, ja päivän ottelussa pisteen voitti todella usein se, joka sitä hallitsi. Aloin myös toisesta erästä alkaen hyökkäämään ihan kiitettävästi verkolle, ja se kannatti. Zhang ohitti hyvin kämmeneltään, joten hyökkäsin pääasiassa hänen rystylleen, ja olin todella ilahtunut siitä, miten hyvin pystyin peittämään hänen ohituksiensa suunnat. Olemme Ollin kanssa treenanneet paljon verkolla liikkumista, ja tänään minusta tuntui, että sain lähes kaikki Zhangin ohitukset takaisin ja pystyin vielä tappamaankin pallon erittäin hyvällä prosentilla. Kaiken kaikkiaan minulle jäi päivän ottelusta se positiivinen fiilis, että pystyin muuttamaan pelini onnistuneesti hyökkääväksi, kun huomasin, että ottelun voittamiseksi minun oli pakko tehdä niin. Loppua kohti myös ykkössyöttöni prosentti parani, ja olen ihan tyytyväinen siihen, miten syötin varsinkin kolmannessa erässä. Mutta kaikista parasta ottelussa oli mielestäni se, miten pystyin olemaan koko ottelun ajan henkisesti vahva. Kolmannen erän kymmenestä gamesta kaksi ei ollut tilanteessa 40-40, joten ottelun voittaja olisi voinut ihan yhtä hyvin olla Zhang, jos en olisi uskonut itseeni ja pelannut ratkaisupaikoissa ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Olen sitä mieltä, että tällaisen henkisen vireen voi saada vain sen itseluottamuksen kautta, joka tulee, kun pärjää kisoissa ja voittaa paljon otteluita.

Huomenna onkin sitten tiedossa kisan viimeinen ottelu eli finaali, jossa minua vastaan asettuu 1-sijoitettu korealainen Lim Yong-Kyu. Pelasin häntä vastaan reilu kuukausi sitten Koreassa, jolloin minä voitin luvuin 6-4, 6-4. Sen jälkeen on kuitenkin tapahtunut paljon, ja ainakin minun suureksi hämmästyksekseni Lim voitti Busanissa pidetyn 75000+H Challengerin muutama viikko sitten. Tuommoisen kisan voittaminen ei ole mikään ihan pikkujuttu, joten myös Limillä on varmasti itseluottamus kohdallaan. Hän pelasi meidän viimeksi kohdatessamme todella, jopa älyttömän isoa peliä, mutta nyt tässä kisassa hän on pelannut selvästi maltillisemmin. Muistan viime matsissani saaneeni paljon aikaan lyödessäni usein Limin kämmenelle, jonne hän ei odottanut minun lyövän niin paljon. Uskon kuitenkin, että hän muistaa miten viimeksi pelasin häntä vastaan, joten yritän huomenna pyrkiä ajoittain hieman sekoittamaan peliä tänään hyvin toimineella rystyslaissillani sekä hyökkäämällä hieman enemmän verkolle kuin viimeksi. Viime kerralla verkolle tuleminen ei ollut kovin helppoa, koska Lim painoi jatkuvasti päälle vaikka väkisin, mutta uskon, että pystyn huomenna varsinkin omissa syötöissäni tulemaan ihan mukavasti verkolle, jos ykkössyöttöni toimii niin kuin se on tällä viikolla aiemmin toiminut. Minun pitääkin huomenna pitää huolta, että pysyn koko ottelun ajan tarpeeksi aktiivisena, ja että yritän pitää hyvän keskittymisen yllä koko matsin ajan. Lim on kova tsemppari, joka tuulettaa lähes jokaisen pisteen jälkeen, mutta minun ei tule antaa sen häiritä. Jos pelaan hyvää omaa peliäni uskon, että minulla on hyvät mahdollisuudet voittoon.

Tämä päivä alkoi taas jo tutuksi tulleella kaavalla, eli herätys kello 8 ja aamupalalle. Aamupalaksi oli tänään melko tulista paistettua riisiä, jonka kanssa otin sellaisen taikinaan käärityn nakin, jonka söin myös pari päivää sitten. Lähdin klubille yhdeksän kuljetuksella ja vedin hyvät lämmittelyt. Joku toimittaja halusi välttämättä lyödä kanssani viisi minuuttia, joten toimin ennen matsia myös sparrarina. Hain jännittäjältä pari mailaa ja vaihdoin gripit kuntoon. On uuten uskomatonta miten nopeasti valkoinen grippi muuttuu täällä mustaksi ilmeisesti ilmansaasteiden vaikutuksesta. Kentän pinnassa on ohut musta kerros suomeksi sanottuna paskaa, joka värjää kaiken palloista vaatteisiin ja käsiin harmaaksi vähän samaan tapaan kuin massa värjää kaiken oranssiksi. Tulin matsin jälkeen takaisin hotellille kahden aikaan, ja vietin myös loppupäivän jo tutuksi tulleella kaavalla. Lounaaksi nuudelia, illalliselle KFC:hen ja iltapalaksi vielä kerran nuudelia. Kävin illalla pienellä kävelyllä tutustumassa ympäristöön, ja näin ihan hienojakin paikkoja. Pienen matkan päässä hotellilta on tiedeyliopisto, jonka päärakennus on upea sitä ympäröivän puiston keskellä. Tässä siitä yksi kuva.



Nyt illan päätteeksi pakkaan vielä kaikki tavarat kasseihin, koska lennän jo huomenna illalla finaalin jälkeen Hangzhouhun, josta matkaan bussilla seuraavaan kisapaikkaan Jiaxingiin. On jotenkin hassua pakata, vaikka huomenna on vielä peli, mutta näin se menee jos ei halua maksaa ylimääräistä yötä hotellihuoneessa. Seuraava blogipäivitys saattaakin siis siirtyä maanantaille, koska olen vasta aika myöhään huomenna perillä Jiaxingissa, mutta kirjoitan sitten finaaliraportin vaikka maanantaiaamuna, jos en huomenna ehdi!

1 kommentti:

  1. Mukavaa tekstiä lukea, etenkin otteluselostuksia. Aika mielenkiintoisesti hahmotat pelin eri muuttujien kautta. Menttaalinen olotila pelin sisällä on kait pelaajalle muuttuja, joka ratkaisee hyvin paljon tulevaa pelin "tarinaa". Myös peliin ja ylipäänsä peleihin liittyvät todennäköisyydet ovat tenniksessä sellaisia näkökulmia, joista minusta aivan liian harvoin kuulee puhuttavan. mielenkiintoista, että hahmotit peliä ja valoit uskoa mahdollisuuksiisi tauolla laskemalla menneiden pisteiden kulkua. Tulkitsin, että ajattelit että nyt on toisella mennyt yläkanttiin ja ei tässä kannata syyttää itseä eikä olettaa että toinen jatkaa samanlailla, sillä se ei kovin tod. Näk. Ehkä tästä on tenniks ottelussa kyse jopa enemmän kuin joistakin yleisurheilullisista (en tarkoita
    yleisurheilua) näppäryyksistä, tyyliin "lonkan kiertoa lisää".
    Ei muuta kuin uutta matoa koukkuun ja tsemppiä.
    Jukka I.

    VastaaPoista