maanantai 21. maaliskuuta 2011

Heliövaara-Zhang 7-5, 6-6(3-0) rtd, voitto

Jes, tämänpäiväinen ensimmäisen kierroksen otteluni kiinalaispelaajaa vastaan ei ollut missään nimessä helppo, mutta jaksoin pysyä henkisesti vahvana koko ottelun ajan, mikä oli elintärkeää voiton kannalta. En ollut pelillisesti tai fyysisesti tänään parhaimmillaan, joten olen tosi tyytyväinen, että pystyin silti voittoon. Jopa Johan antoi tänään paljon positiivista palautetta keskittymisestäni ja tsemppaamisestani kentällä. ϑ

Ottelu alkoi Zhangin pidettyä syöttönsä helposti alkuun, minkä jälkeen onnistuin hukkaamaan 40-0 –johdon omassa syötössäni. Zhangilla oli 2-0, 40-15 –tilanteessa kaksi pitopalloa 3-0 –johtoon, mutta pelasin siinä kohdassa hyvin ja sain murrettua takaisin toisella breikkipallollani. Tämän jälkeen molemmat pitivät seuraavat syöttövuoronsa, 3-3 –tilanteessa minulla oli yksi breikkipallo, mutta Zhang selvitti sen hyvällä päin-syötöllä. Jatkoin kuitenkin yrittämistä ja 4-4 –tilanteessa tsemppaamiseni palkittiin murrolla Zhangin rystylinjan karatessa leveäksi. Pääsin siis syöttämään erää kotiin 5-4 –tilanteessa, mutta en pystynyt tällä kertaa käyttämään tilannetta hyväkseni. Zhang voitti kaksi ensimmäistä pistettä, minkä jälkeen sain tasoitettua kahdella hyvällä pisteellä 30-30 –tilanteeseen. Tässä kohtaa tein kuitenkin kaksi rystyvirhettä Zhangin muuttaessa peliään aika puolustusvoittoiseksi ja tilanne tasoittui tasan viiteen. Zhangilla oli tuossa gamessa kaksi pitopalloa, joista toisessa hänen volleystopparinsa kurkkasi jo verkon yli, mutta niin vain se jäi verkkoon, enkä minä jättänyt turhaan tilannetta käyttämättä. Pelasin breikkipallon rohkeasti päättäen sen erinomaiseen kämmenvolleyhin ja pääsin uudestaan syöttämään ensimmäisestä erästä. Tällä kertaa en antanut Zhangin enää murtaa minua, vaan painoin päälle hyvällä raivolla ja sain vietyä gamen ja erän ensimmäisellä eräpallollani Zhangin kämmenohituksen karatessa leveäksi hyvän kämmenhyökkäykseni jälkeen. 

Toisen erän alkuun Zhang piti omansa helposti minun joutuessa tekemään vähän enemmän hommia omien syöttövuorojeni eteen. 2-2 –tilanteessa Zhang vaihtoi yllättäen pelityyliään huomattavasti aggressiivisemmaksi; hän veti siitä lähtien oikeastaan joka kerta syötön jälkeisen lyönnin riskillä ja kovaa, eikä hän tehnyt oikeastaan yhtään virhettä. Zhang pitikin toisen erän jokaisen syöttönsä ilman vaikeuksia. Minun syöttövuoroissani hän tuli puolestaan ottamaan palautusta todella läheltä ja laittoi sillä tavalla kakkossyöttööni enemmän painetta. Pystyin kuitenkin pitämään omia syöttövuorojani koko ajan, vaikka ne olivatkin lähes järjestään tiukkoja. 4-5 –tilanteessa Zhang pyysi yllättäen trainerin kentälle, sillä hänellä ei ainakaan ulospäin näkynyt olevan mitään vaivoja. Traineri hieroi kolmen minuutin medical time outin ajan Zhangin vasenta pohjetta, jossa vamma tuntui olevan, ja ottelun kulkuun tuli pieni viivästys.

Tauon jälkeen ensimmäinen piste oli kummallinen, sillä Zhangin lyönti tuli verkon läpi minun puolelleni kenttää. Molemmat pelaajat lopettivat pelaamisen, minä vain tökkäsin pallon takaisin Zhangin puolelle ihan varmuuden vuoksi. Tuomari ei kuitenkaan tuominnut mitään, ja jo selkänsä kääntänyt Zhang äkkäsi tilaisuutensa ja hyökkäsi verkolle voittaen pisteen smashillä. Yritin selittää pisteen jälkeen tilannetta tuomarille, mutta hän ei kuulemma voinut edes kysyä linjatuomareilta mitä tapahtui, vaan hänen täytyy itse huomata, jos pallo menee verkon läpi. Vähän pelisilmää tuomari olisi kuitenkin voinut käyttää, sillä molemmat pelaajat lopettivat täysin pelaamisen, ja yleisökin reagoi tapahtumaan äänekkäästi. Mitäköhän olisi käynyt, jos en olisi lyönyt varmuuden vuoksi –lyöntiäni ollenkaan? Olisikohan tuomari sitten ymmärtänyt jotain normaalista poikkeavaa tapahtuneen vai olisinko silloinkin hävinnyt pisteen?

Peli kuitenkin jatkui, ja kokosin itseni erikoisen tilanteen jälkeen voittaen seuraavat kolme pistettä. Zhang selvitti ensin kuitenkin kaikki yhteensä kolme pitopalloani ennen kuin hän onnistui hankkimaan itselleen yhden eräpallon. Selvitin sen kuitenkin kick-syöttö ulos + kämmen inside in –yhdistelmällä ja syötin perään kaksi ässää tasoittaen tilanteen. Zhang piti jälleen helposti, mutta niin tein minäkin 5-6 –tilanteessa, joten edettiin tie breakiin. Minulla oli hyvä itseluottamus ja fiilis päällä tie breakiin lähdettäessä ja sainkin heti minibreakin palautuksen jälkeisellä hyvällä kämmenellä. Tämän jälkeen sain kaksi pistettä suoraan syötöllä, minkä jälkeen Zhang käveli verkolle ja ilmoitti luovuttavansa. Ilmoitus tuli sen verran kummalliseen paikkaan, etten osannut ollenkaan odottaa sitä, joten vähän aikaa ensin ihmettelin, että mitäs tässä nyt oikein tapahtuu. Tuomari kutsui kuitenkin minut pian luokseen ja kertoi tilanteen. Voitto on aina voitto, joten otin tämän uutisen mielelläni vastaan. Jossain takaraivossa painoi kuitenkin pieni harmitus, sillä olin erittäin luottavainen tie breakin suhteen, ja olisihan se ehkä ollut vielä kivempaa voittaa matsi loppuun asti pelaamalla. ;)

Siinä mielessä olen siis hyvin tyytyväinen päivän esitykseeni, että pystyin hieman heikommallakin peliesityksellä pitämään pääni erittäin hyvin kasassa ja jaksoin tehdä töitä jokaisen pisteen eteen. En usko, että minusta näki mitenkään ulospäin, että pelini ei tyydyttänyt minua, vaan pysyin koko ottelun ajan rauhallisena ja positiivisena. Zhang lähti otteluun selkeällä taktiikalla, joka oli painostaa koko ajan kämmentäni. Alun jälkeen hän sai kuitenkin huomata, ettei se kannattanut, ja hän vaihtoikin pelinsä varmaan yläkierrepallotteluun. Hän löi palloa reilusti yli verkon ja pakotti minut sitä kautta rakentamaan pisteitä alusta loppuun asti itse. Molemmat pelaajat tekivät kuitenkin sen verran virheitä, että mitään kovin hyviä pisteitä ei pelissä juuri tullut, eikä kumpikaan pelaaja kovin paljon verkolla käynyt. Zhangin toisen erän alkupuolella tekemä täydellinen suunnanmuutos pelitaktiikassa muutti luonnollisesti myös pelinkuvan ihan erilaiseksi. Pisteet olivat sen jälkeen tosi lyhyitä ja päättyivät useimmiten joko Zhangin virheeseen tai winneriin. Minä en päässyt juurikaan enää rakentamaan pisteitä, sillä Zhang halusi ratkaista pisteet viimeistään toisella lyönnillään.

Syöttöpelini parani oikeastaan koko ajan matsin edetessä ja alkoi toisen erän loppua kohdin sujua jo oikein hyvin. Alussa ykkössyöttöni eivät menneet ihan toivomallani prosentilla kenttään, mutta toisessa erässä sain nostettua sekä ykköseni prosenttia että tehoa. Kick-kakkoseni toimi jälleen mainiosti, vaikka Zhang tulikin sitä reilusti vastaan hyvällä rystyllään. Palautuspelissäni keskityin saamaan niin paljon palloja kenttään kuin mahdollista ja sitä kautta syöttäjälle painetta yrittää syötöllään liikaa. Varsinkin ykkössyötönpalautuksia onnistuin saamaan tänään kenttään tavallista enemmän, mutta toisaalta keskityin ehkä jopa hieman liikaa pallon kenttään lyömiseen, minkä seurauksena palautuspelini oli vähän liian passiivista. Palautin paljon ykkösiä tähdäten keskelle syöttäjän jalkoihin, mikä toimikin monesti hyvin, mutta silloin kun palautus jää liian lyhyeksi, syöttäjä pääsee kyllä painostamaan aika varmasti. Mutta Johanin kanssa olemme siitä kyllä samaa mieltä, että vasta sitten kun palautukset saa riittävän usein kenttään, on järkevää yrittää lyödä niitä kulmiin tai lähelle viivoja. Peruslyöntipelissä olin tänään ehkä hieman Zhangia edellä, sillä tein vähemmän virheitä tempon vaihdellessa aika paljon. Olisin ehkä voinut liikkua hieman paremmin syvyyssuunnassa Zhangin korkeampiin yläkierteisiin, sillä jouduin nyt lyömään ajoittain vähän liian korkealta saadakseni palloon enemmän vauhtia, mutta toisaalta pelasin nyt sellaista peliä, mihin Zhang ei ole tottunut. Pisteiden rakentaminen vaati tänään hieman tavallista enemmän malttia Zhangin liikkuessa todella hyvin, joten minun tuli usein pelata ennemmin järkevästi kuin kovaa. Onnistuin siinä kuitenkin hyvin, ja kuten loppulukemista voi päätellä, olin tänään kentällä se aavistuksen parempi pelaaja.

Huomisessa ohjelmassa ei minulla ole kaksinpeliä, mutta nelinpelimme uusiseelantilaisen Stathamin kanssa on merkitty päivän viimeiseksi peliksi. Kohtaamme siinä espanjalais-portugalilaisen pari Brugues-Davi/Sousa. Aion mennä klubille kuitenkin jo aamupäivällä vakoilemaan seuraavan kierroksen vastustajaani, joka tulee ottelusta Kudryavtsev-Stebe. Toisen kierroksen otteluni on siis vuorossa joko keskiviikkona tai torstaina.

PS. Tänään ilmestyneellä uusimmalla ranking-listalla nousin ensimmäistä kertaa Suomen kakkospelaajaksi Jarkon jälkeen. Se tarkoittaa myös sitä, että olen tällä hetkellä pohjoismaiden viitospelaaja! ϑ

7 kommenttia:

  1. Onnittelut hyvästä voitosta Suomen tuoreelle kakkospelaajalle!

    T: Mailapelaaja

    VastaaPoista
  2. Haaaaaaab, näin!!!!
    Pidetään perinteistä kiinni ja otetaan köniin vasta toisella kierroksella;-) Ei vaan, perinteet joutaa romukoppaan.

    VastaaPoista
  3. Loistavaa Harri, että pystyt voittamaan toistuvasti tämän tason pelaajia. Katselin Zhangin otteita youtubesta Ivan Ljubicicia vastaan Shanghai Masterista ja onhan tuolla nuorella kiinalaisella ainakin räjähtävä rysty ja pehmeät kädet.

    VastaaPoista
  4. Ensinnäkin, onnittelut voitosta ja kakkospelaaja tittelistä! Koitakin pitää kiinni siitä ettei Kontiset pääse yllättämään. :)

    Olisin myös halunnut kysyä, että olisiko mahdollista saada joskus vaikka pallottelusta tai vastaavasta videokuvaa? Ihan vaikka pientä materiaalia minkälainen mies tämä onkaan, joka jo näinkin korkealle selvinnyt. Vaikka edesottamuksia seurannutkin (hyvä blogi, peukut siitäkin), niin jokseenkin esim. Kontisiin ja toki Niemiseen verrattuna aika vähän edes mielikuvia.

    Toimisi pienenä promonakin. Ei tarvitse kuitenkaan ko videossa kaikkia pelin heikkouksia paljastaa. Aina on kuitenkin pelko, että vastustaja youtubettaa lyöntisi ja käyttää häikäilemättä hyväkseen. ;)

    VastaaPoista
  5. Hyvä Harri!! Onnea uudesta rankingista ja tsemiä matcheihin!!! Vamos Haapa!

    -IO

    VastaaPoista
  6. Blogi on jo nyt loistava, mutta minä innostuin myös videoiden mukaan ottamisesta vaikka silloin tällöin. Esim. lyhyttä video blogia treeneistä, vapaa ajalta, ennen peliä/pelin jälkeen yms..

    Tsemiä peleihin!!

    VastaaPoista
  7. Onnittelut hyvästä voitosta, ja tosiaan myös ranking-noususta - varsinkin suomalaisten hierarkiassa! Kunhan Henkka ja Micke saavat itsensä kuntoon, niin nousette vielä kaikki sinne 100 joukkoon.

    Loisto-blogi sulla, totean edelleen. Hienoa, että jaksat kirjoittaa pitkien päivien päätteeks vielä näin kattavia referaatteja päivän tapahtumista!

    -Zeke

    VastaaPoista