torstai 27. tammikuuta 2011

Heliövaara - Schukin 4-6, 6-4, 3-6 Heliövaara/Rodrigues - Duclos/Oswald luotuvusvoitto

Harmin paikka! Hävisin tänään toisen kierroksen otteluni kisan kuutossijoitetulle vastustajalleni kolmen erän kamppailun jälkeen. Harmittaa, etten pystynyt pelaamaan ratkaisevilla hetkillä ihan parasta peliäni, koska tuntui siltä, että minulla olisi voinut paremmalla pelillä olla hyvät mahdollisuudet voittoonkin. Keskittymiseni ei pysynyt tänään riittävän hyvänä pisteestä toiseen, vaan ajatukseni karkailivat koko ajan pois seuraavasta pisteestä, mikä näkyi huonoina lyöntivalintoina ja ensimmäisen lyönnin virheinä. Positiivista oli kuitenkin se, että pystyin jälleen hävityn ensimmäisen erän jälkeen voittamaan toisen erän ja siirtämään ottelun ratkaisun kolmanteen erään. Tällä kertaa en kuitenkaan pystynyt jatkamaan viiden peräkkäisen voitetun kolmannen erän putkeani.

Ottelu alkoi kannaltani huonoimmalla mahdollisella tavalla, kun hävisin ensimmäisessä gamessa syöttöni pitkän taistelun jälkeen. Ilma oli jos mahdollista vielä eilistäkin painostavampi, joten olin aivan läkähtynyt jo ensimmäisen gamen jälkeen. Sain kuitenkin pidettyä toisen syöttövuoroni ja vielä seuraavankin, ja onnistuin kuin varkain murtamaan takaisin 2-3 -tilanteessa kolmannella breikkipallollani hyvällä kämmenohituksella. En kuitenkaan tämän jälkeen pitänyt rittävän tarkasti huolta, etten tee klassista mokaa ja häviä syöttöäni heti breikin jälkeen, ja näin Schukin pääsi heti uudestaan breikin edelle. Hän piti erän loput syöttövuoronsa vaikeuksitta, joten ensimmäinen erä kirjattiin hänelle 6-4.

Toiseen erään sain ihan erilaisen alun kuin ensimmäiseen murtaessani heti toisessa gamessa Schukinin syötön ja pitäessäni perään tilanteeksi 3-0. Seuraavassakin Schukinin syöttövuorossa minulla oli yksi breikkipallo, mutta kesken sen alkoi sataa, ja tein helpohkon volley-virheen ratkaisupaikassa. Sade yltyi pian ihan reippaaksi, minkä seurauksena jouduimme odotttamaan reilun tunnin kentän kuivumista ennen kuin pääsimme takaisin jatkamaan ottelua. Tauon jälkeen Schukin onnistui pitämään kesken jääneen syöttönsä, minkä perään pelasin luokattoman syöttövuoron ja tilanne kaventui. Minulla oli kaksi breikkipalloa 3-2 -tilanteessa, mutta en onnistunut saamaan niissä palautustani kenttään ja Schukin onnistui pitämään. Edettiin syötönpidoilla aina 5-4 -tilanteeseen asti, jolloin onnistuin kuitenkin eräpallossani lyömään palautuksesta suoran winnerin ja pääsin tuulettamaan erävoittoa. Oltiin taas minulle tutussa tilanteessa eli kolmannessa erässä.

Pidin syöttöni kolmannen alkuun, ja niin teki Schukinkin, mutta 1-1 40-15 -tilanteessa ajatukseni karkasivat jonnekin ihan muualle, ja tein kolme helppoa virhettä lahjoittaen breikin Schukinille lopulta tuplalla. En tämän jälkeen päässyt enää kovasta yrityksestä huolimatta breikkipalloille yrittämään vastamurtoa, kun Schukinin peli ehkä hieman rentoutui ja hänen syöttönsä alkoi myös toimia paremmin. 3-5 -tilanteessa hävisin syöttöni vielä uudestaan parin helpon virheen avustamana, ja näin Schukin jatkaa tässä kisassa eteenpäin minun keskittyessäni nelinpeliin.

Kuten sanoin, mielestäni suurin syy tämän päivän tappioon oli keskittymiseni epätasaisuudessa. Ajatukseni eivät pysyneet oleellisissa asioissa, ja tekemisestäni puuttui tarvittava huolellisuus ja nöyryys. Tatsini palloon oli tänään aivan poikkeuksellisen hyvä, ja löinkin tavanomaista suuremman määrän hyvin onnistuneita stoppareita ja pari nättiä kikkalyöntiä, mutta ehkä juuri tämän takia en ollut valmis tekemään pisteiden eteen tarpeeksi töitä silloin kuin sitä olisi tarvittu, vaan yritin välillä liian vaikeita tai hienoja ratkaisuja. Sain mukavasti sekoitettua Schukinin peliä lyhyillä krosseilla ja tempon vaihtelulla, mutta olisin ajoittain kaivannut hieman lisää terävyyttä omiin pisteenratkaisuihini.

Ilma oli varsinkin ennen sadetaukoa niin kuuma ja kostea, että molemmat pelaajat jättivät ihan kylmästi juoksematta joihinkin stoppareihin tai pahoihin palloihin energian säästämiseksi. Olin parin raskaamman pallon, enkä nyt siis tarkoita mitään maratonpalloja, vaan vajaan 20 lyönnin palloja, jälkeen aivan kuitti ja oli muutaman kerran tosi lähellä etten oksentanut kentälle, kun en meinannut saada happea. Puolustuspelaaminen kannattikin siis jättää tänään aika vähiin ja voimat kannatti yrittää säästää hyökkäystilanteisiin. Sateen jälkeen kuumuus hieman helpotti, mutta kentällä oli yhä erittäin kuuma senkin jälkeen. Syöttöpelini oli tänään ihan kohtuullista, sain mukavasti ässiä ja kick-syöttönikin toimi kiitettävästi. Ykköseni jäi kuitenkin silloin tällöin vähän liikaa verkkoon, mikä laski luonnollisesti sen prosenttia. Varsinkin kakkossyötön palautuksista pääsin tänään hyvin ohjaamaan peliä, mutta ykkössyötön palautuksissa olisin voinut olla vähän valmiimpana ja välttää näin pari ylimääräistä virhettä. Kokonaisuudessaan päivän ottelu oli positiivisessa mielessä hyvä osoitus siitä, että pystyn laittamaan hyvin kampoihin kovillekin pelaajille, vaikka en pelaisikaan ihan parasta peliäni, mutta toisaalta negatiivisena asiana on tietysti se, että hävisin. Tästä pitää kuitenkin ammentaa treeni-intoa yhä kovemmaksi, jotta tulevaisuudessa tälläiset vastustajat kaatuvat.

Nelinpelin kvartsiamme kakkossijoitettua paria vastaan ei tarvinnut pelata ollenkaan, koska sekä Oswald että Duclos halusivat ehtiä Johannesburgiin karsimaan ATP-kisaan. Tämä olisi ollut minullakin ideana, jos olisimme tänään nelinpelin hävinneet, mutta mielestäni on ihan tyhmää ylipäätänsä osallistua kisaan, jos ei meinaa pelata sitä loppuun. Veikkaisin, että halu pelata Johannesburgin karsinnoissa vaikutti jo sekä Duclosin että Oswaldin kaksinpeleihin negatiivisesti, joten en ymmärrä miksi he ylipäätänsä tulivat tänne. Mutta ei siitä sen enempää,  kohtaamme parini kanssa nelinpelin semifinaalissa lauantaina voittajat ottelusta Fabbiano/Giorgini - Desein/Robert.

Olen saanut viime päivinä muutamia mielenkiintoisia kysymyksiä kommenttiosastolla, joten voisin nyt keskittyä tässä vastaamaan ainakin osaan niistä, kun minulla on hyvin aikaa. Nimimerkki Rafter kyseli ensiksi reilun viikon takaisen parin tunnin henkisen valmennuksen session vaikutuksesta peleihini. Sanoisin, että tuo kahden tunnin keskustelu Johanin ja Juhon kanssa opetti minulle uskomattoman paljon keskittymisen tärkeydestä ja oikeanlaisesta positiivisesta suhtautumisesta seuraavaan pisteeseen ja omiin kykyihin. Uskon, että pelkästään tuolla keskustelulla oli suuri vaikutus viime viikon kisamenestykseeni. Olin kentällä keskittyneempi kuin varmaan koskaan aikaisemmin ja pystyin pitämään pelini kasassa ennennäkemättömällä tavalla. Aikaisemmin monet ovat usein ihmetelleet kuinka pystyn kertomaan matsin jälkeen myös viereisen kentän ottelun etenemisen lähes game gamelta, mutta viime viikolla huomasin yllätyksekseni, etten matsieni jälkeen muistanut viereisen kentän tapahtumista juuri mitään. Pelkästään tämä pieni esimerkki kuvastaa mielestäni hyvin parempaa keskittymistäni. Samoin asennoitumiseni tulevaan on nyt parempaa kuin aikaisemmin. Olen pyrkinyt nyt tietoisesti muokkaamaan ajatteluani positiivisempaan suuntaan ja olen yrittänyt kokonaan olla käyttämättä ajattelussani ei-sanaa. Ajattelen, että osaan ja pystyn syöttämään tämän syötön yli verkon, kun aikaisemmin saatoin ajatella, että älä nyt vaan syötä tätä syöttöä verkkoon. Samaten ajattelen esimerkiksi, että haluan, osaan ja uskallan pitää tämän syöttövuoroni sen sijaan että ajattelisin, että nyt en häviä tätä syöttövuoroa.

Nimimerkki Rafter kysyi myös miten tarkka olen käyttämistäni pelivälineistä. En pidä itseäni mitenkään erityisenä pilkunviilaajana varusteiden suhteen, mutta kyllähän sitä aina toivoisi, että esimerkiksi mailat olisivat keskenään samanlaisia. Suuri osa tasoisistani pelaajista ja lähes kaikki top-200 pelaajat pelaavat mailoilla, jotka ovat heille varta vasten teetetty heidän toivomustensa mukaan, mutta minä olen aina pelannut ihan kaupan hyllyistä löytyvillä tavallisilla mailoilla. Tilaan kuitenkin yleensä uusia mailoja hankkiessani punnittavaksi enemmän mailoja kuin mitä tarvitsen, jotta voin valita niistä keskenään samanpainoisimmat itselleni. Saman mallinkin mailoissa on melkein kaikilla valmistajilla suurimmillaan jopa kymmenen gramman painoero, jonka kyllä huomaan pelatessa selvästi. Yritän siis löytää mahdollisimman keskenään samanlaiset mailat, minkä jälkeen laitan niihin alusgripit uudestaan haluamallani tavalla. En ole ikinä ollut mitenkään pikkutarkka myöskään jänteistä tai gripeistä, joskin olen viime vuodesta alkaen alkanut kiinnittää niihin enemmän huomiota. Minulle ei ole edelleenkään mikään ongelma pelata matsia kuluneilla jänteillä tai gripillä, mutta pyrin kuitenkin pelaamaan samoilla jänteillä ja gripillä korkeintaan kaksi kisakaksinpeliä. Jänteiden kireyden vaihtelu tuotti minulle ennen suuriakin ongelmia, mutta olen nykyään oppinut pelaamaan ongelmitta myös ei niin ihan tismalleen oikealle kireydelle jännitetyllä jännityksellä. Haluan kuitenkin aina lyödä aamupallottelun samalla mailalla ja samoilla jänteillä kuin pelaan ottelun, jotta ottelun alkaessa olen täysin sinut välineiden kanssa.

Sain kysymyksen myös valmentajani tuomista uusista ajatuksista ravintopuolelle ja siitä, miten tarkkaan valikoin ruokani etukäteen. Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että vatsani tuntuu kestävän aika monenlaista ruokaa eksoottisissakin maissa, minkä lisäksi minulla on aika vähän ruokia mistä en pidä. Olen viime aikoina puhunut ravintoon liittyvistä asioista niin Johanin kuin fysiikkavalmentajani Erikin kanssa, ja tavoitteeni onkin tänä vuonna kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä syön varsinkin kisojen ollessa käynnissä. Johan noudattaa ruokavaliota, johon ei kuulu juuri ollenkaan hiilihydraatteja, mutta ihan niin extreme-osastolle minä en ole kuitenkaan ajatellut lähteä. Olen kuitenkin samaa mieltä hänen kanssaan, että proteiinien määrää ravinnossani voisi kasvattaa ja nopeiden hiilihydraattien määrää vähentää. Erikin kanssa pohdimme myös kovin rasvaisten ruokien välttämistä varsinkin ennen matseja, mutta valitettavasti ulkomailla oikeanlaista ravintoa ei aina ole saatavilla. Silloin tällöin on pakko tyytyä siihen mitä on saatavilla; esimerkiksi voittaessani viime kesänä futuren Kiinassa ainoa paikka missä uskalsin koko viikon aikana syödä iltaisin oli KFC, minkä lisäksi söin ainoastaan purkkinuudeleita sekä nuudeleita ja riisiä aamupalalla. Mutta yritän siis kiinnittää tänä vuonna enemmän huomiota terveelliseen ja monipuoliseen ravintoon, koska sekin on tärkeä osa huippu-urheilijan kokonaisvaltaista elämistä.

Anonyymi kommentoija kysyi minulta suunnitelmistani alustan valinnoissa ja suositteli massalla pelaamista polvivaivojen välttämiseksi. Olen tietoinen massakentän paremmasta joustosta ja sen eduista juuri polvien ja selän kuntoa ajatellen, mutta olen ajatellut silti jatkaa pelaamistani pääasiassa kovilla kentillä. Tein tänään juuri alustavan kisasuunnitelman toukokuun loppuun asti, eikä ainakaan tämä suunnitelma sisällä yhtään massakisaa. Minulla ei ole urallani toistaiseksi ikinä ollut mitään ongelmia polvieni kanssa, mistä lienee kiittäminen oikeanlaista fyysistä harjoittelua. Pidän ehdotuksesi kuitenkin mielessäni, jos jotain ongelmia joskus ilmenee. Samalle nimimerkille voin myös vastata, että ei futureissa tosiaankaan mitenkään kovin usein saa vettä ilmaiseksi kentälle ainakaan riittävästi, saatikka että olisi pallopoikia alkukierroksilla. Pitäisi kai siis ilmeisesti sanoa niille Kontisille, että keskittykää pojat vaan siihen pelaamiseen, että pääsette pois sieltä futureista, jottei tarvitse enää riittämättömistä puitteista kärsiä. ;-)

Toivottavasti nämä vastaukset miellyttivät kysyjiä! Vastaan jatkossakin mielelläni uusiin kysymyksiin, joten niitä saa rohkeasti esittää tuonne kommenttiosioon. Nyt alkaa kuitenkin olla tämän päivän osalta homma niin sanotusti paketissa, joten taidan mennä tästä nukkumaan toivottaen kaikille hyvää yötä. Palaan asiaan taas huomenna!

4 kommenttia:

  1. Olipa tiukka matsi hyvää ja rutinoitua haastajatason peluria vastaan.
    Henri Kontisen nettisivulla pelurit heittelivät, että Saksan futuressa joutuisi maksamaan vedestä ja pallopojista erikseen. Oliko tuo jotain sisäpiirijokea vai onko siinä jokin perää?
    Miten muuten... Aiotko panostaa ollenkaan massakauteen, vai yritätkö pitää fokuksen kovilla kentillä. Tuli mieleen, että nuo polvivaivathan ovat aika pitkälle kai alustojen syytä ja ansiota, ja massa on varmaan polville paras vaihtoehto??? Hyppääjänpolvea kannattaa muuten ihan oikeasti pelätä ja välttää, tiedän kokemuksesta.

    VastaaPoista
  2. Ei mitään Harri hyvä tsemppi! ja kova pelaajahan tuo schukin on..Tästä vain Johannesburgiin karsimaan jätä nelinpeli väliin.

    VastaaPoista
  3. Olisi mielenkiintoista kuulla kautesi tavoitteista, jos niitä on. Onko tavoite pelata vain parempi kausi kuin viime vuonna vai onko joku tietty turnaus johon pyrit ajoittamaan huippukunnon?

    Kuinka tärkeänä pidät grandslam karsintoja? Onko RG, Wimbledon ja US open sellaisia kisoja joiden karsintoihin lähdet ehdottomasti jos pääset? Nykyisellä rankingilla alkaa olla jo erittäin lähellä.

    -Slaissi

    VastaaPoista
  4. Jatkan vielä toveri Slaissin kysymyksiä pyytämällä lähiviikkojen ohjelmaasi tänne sivustolle.
    Ja lopuksi, menet minne menet, parhainta menestystä toivottaen ja hyviä analyysejä odottaen!

    VastaaPoista