perjantai 21. tammikuuta 2011

Heliovaara - Galvani 6-3, 6-7(4), 6-4

Jes! Pelasin tänään varmasti yhden urani parhaista matseista henkiseltä kantilta ajateltuna, minkä lisäksi syöttöni toimi paremmin kuin ikinä aikaisemmin. Minun täytyi ottelun jälkeen ihan pyytää tuomarin score card nähtäväksi, jotta saisin tietää montako ässää syötin. Niitä kertyi loppujen lopuksi minulle aikaisemmin aivan tuntematon määrä eli 21. Ohhoh! Laskin, että ottelussa lähti minun syötölläni liikkeelle 97 pistettä, joista 37 kakkossyötöllä. Ykköseni prosentti oli siis kohtalainen 62, mutta ihmeellistä on se, että ykköseni mennessä kenttään useampi kuin joka kolmas niistä oli läpisyöttö. Pystyin siis ilmeisesti syöttämään juuri niin kuin haluan niin, ettei vastustaja pysty lukemaan mihin syöttöni suuntautuu ennen osumaa.

Ottelu alkoi tasaisesti molempien pitäessä ensimmäiset syöttövuoronsa, vaikka Galvanilla oli heti toisessa gamessa yksi breikkipallo minun syöttäessäni. 3-3 -tilanne valikoitui erän ratkaisevaksi, kun onnistuin murtamaan toisella breikkipallollani Galvanin syötön pitkän gamen päättäneen pitkän pallorallin jälkeen. Tämän jälkeen pidin omani ja pelasin vapautuneesti Galvanin seuraavan syöttövuoron onnistuen murtamaan hänet toisen kerran peräkkäin.

Toinen erä alkoi jälleen tiukasti, kun Galvanilla oli yksi breikkipallo heti ensimmäisessä gamessa. Sain kuitenkin pidettyä, kuten erän jokaisen muunkin syöttövuoroni, mutta en päässyt vasta kuin 6-5 -tilanteessa ensimmäisen kerran 40-40 -tilanteeseen Galvanin syöttövuorossa, minkä gamen hän myös onnistui pitämään ilman breikkipalloja. Tie breakiin sain hyvän alun ottaen minibreakin heti alkuun, mutta 2-1 -tilanteessa en saanut omalla syöttövuorollani tapettua palloa verkolta, ja seuraavassa pisteessä Galvani otti vielä toisen minibreakin peräkkäin. Löin kuitenkin 2-3 -tilanteessa rystypalautukseni linjaa pitkin läpi tasoittaen tilanteen kolmeen kolmeen (taisi muuten olla ainoa palautuswinnerini koko ottelussa). 3-4 -tilanteessa hätäilin hieman liikaa syötön jälkeisessä rystyssäni, joka karkasi leveäksi, mutta voitin seuraavan pisteen verkolta pitäen Galvanin etumatkan kohtuullisen pienenä. Galvani onnistui kuitenkin pitämään molemmat syöttöpisteensä tie breakin loppuun pelaten kokemuksen tuomalla rauhallisuudella minut kummassakin pisteessä ahdinkoon, josta en onnistunut enää palaamaan, vaan tein pakotetut virheet. Toinen erä siis harmittavasti Galvanille tie breakin kautta.

Kolmannen erän alkuun Galvani piti syöttönsä helposti, kun taas minä jouduin pelastamaan yhden breikkipallon ensimmäisessä syöttövuorossani. 1-1 -tilanteessa keskittymiseni ja kärsivällisyyteni pistettiin todella testiin. Pelasin kolme hyvää pistettä Galvanin syöttövuoron alkuun ja sain kolme peräkkäistä breikkipalloa. Ensimmäisessä niistä Galvanin 20 senttiä pitkäksi karannut rysty jätettiin huutamatta ulos, toisessa hän syötti ässän ja kolmannessa hänen kämmenensä kierähti verkkonauhan kautta yli, niin etten saanut palloa enää nostettua verkon yli. Tähän päälle lyötyä lyötiin vielä lisää, kun 40-40 -tilanteessa Galvanin verkkoa hipaissut ässä jätettiin myös tuomitsematta verkkosyötöksi jä näin hän pystyi loppujen lopuksi pitämään syöttönsä. Pystyin kuitenkin pitämään itseni aivan rauhallisena enkä antanut tämän gamen jäädä takaraivooni häiritsemään keskittymistäni seuraavissa pisteissä.

Pidin syöttöni 1-2 -tilanteessa, minkä jälkeen molemmat pitivät jälleen syöttönsä. Kolmannen erän ratkaisu nähtiin ensimmäisen erän tavoin 3-3 -tilanteessa, kun pelasin Galvanin syöttövuoron erinomaisesti. 15-40 -tilanteessa Galvani onnistui vielä pitkän pisteen päätteeksi kämmenwinnerissään, mutta seuraavassa pisteessä löin juoksusta vaikeasta asennosta rystyltäni huikean ohituksen linjaa pitkin ohi verkolle nousseen Galvanin ja pääsin tuulettamaan breikkiä. Seuraavassa syöttövuorossani hävisin ensimmäisen pisteen, mutta taistelin maraton-mittaisen toisen pisteen itselleni ja syötin sen perään kolme hyvää syöttöä. Galvani piti vielä 5-4 -tilanteeseen, mutta syötin ottelun kotiin kylmän viileästi erinomaisilla suorituksilla. Ensimmäisessä pisteessä syötin ulospäin Galvanin kämmenelle ja löin jatkolyöntini kämmenen linjaa pitkin läpi. Toisessa pisteessä hieman hermoilin ja kämmeneni karkasi pitkäksi, mutta 15-15 -tilanteessa löin haamu-volleyn rystyltäni Galvanin ohitukseen, joka otti pienen osuman verkkonauhaan suuntaan muuttaen. En oikein käsitä itsekään mitä tapahtui, mutta tiedän lyöneeni volleyn puhtaasti refleksinä kahdella kädellä kovalla vauhdilla aivan sivuviivalle. Ottelun kaksi viimeistä pistettä sujuivat käsikirjoituksen mukaan, kun syötin molempiin ruutuihin ulos ässät.

Olin koko ottelun ajan aivan rauhallinen ja niin keskittynyt kuin vain ikinä voin. Tämä valtava lataus purkautui heti ottelun jälkeen tuomaria käteltyäni istahdettuani penkille, kun onnenkyyneleet vyöryivät silmiini. Keskityin koko kaksi tuntia ja 45 minuuttia niin kovasti, että tunteiden purkaus ottelun jälkeen oli isompi kuin koskaan aikaisemmin. Myönnän olleeni jo ottelun alusta asti selvästi jännittyneempi kuin yleensä, mutta pystyin voittamaan kipsaamisen uskomalla itseeni ja pysymällä ottelun jokaisella hetkellä positiivisena. En missään vaiheessa ajatellut voittamista tai häviämistä, keskityin aina vain siihen kuuluisaan seuraavaan pisteeseen. Haluan jatkossakin olla jokaisessa ottelussani yhtä keskittynyt ja latautunut kuin tänään.

Pelillisellä puolella syöttöpelini oli siis loistavaa, mutta muuten en voi sanoa pelanneeni mitenkään erityisen ihmeellisesti. Galvani liikkui koko ajan lähellä takarajaa, minkä lisäksi hänen lyöntinsä olivat inhottavan matalia ja painavia molemmilta puolilta, joten jouduin jatkuvasti nostamaan palloa takakentän ralleissa, mistä johtuen jäin usein puolustuskannalle. Pyrin pelaamaan järkevillä lyöntivalinnoilla Galvania ulos, missä onnistuin varsinkin ensimmäsen erän lopussa, kun Galvani löi paljon pitkin linjaa lyöntejä jättäen minulle mahdollisuuden vastaiskuun hyvällä krossilla, mutta suurimmassa osassa takakentän ralleja Galvani pääsi painamaan siis päälle. Voitin suuren osan pisteistä silloin, kun sain krossilyönteihini hyvän kulman ja Galvanin näin pois kentältä, mutta harmittavan usein lyöntini jäivät aika keskelle kenttää. Galvanin painavista lyönneistä johtuen en päässyt tänään verkolle kovinkaan usein, mutta se saattoi olla toisaalta jopa ihan hyvä asia, koska hän ohitti niin hyvin.

Rystypelini oli tänään tasaisen varmaa, ja löinkin siltä puolelta pääasiassa vain krossia, kun taas kämmenelläni yritin saada enemmän aikaan. Galvanilla oli kuitenkin erittäin tehokas kämmenkrossi, joten minun täytyi koko ajan pelata pienoisella riskillä kämmentäni, jollen halunnut vain tyytyä puolustamaan. Erittäin positiivisena asiana ottelussa näen sen, etten Galvanin tasoista hyvää takakenttäpelaajaa vastaan hävinnyt yhtään omaa syöttöäni! Hänellä oli koko ottelussa vain kolme murtopalloa (merkillisesti yksi kunkin erän ensimmäisessä syöttövuorossani), mutta onnistuin pelaamaan nuo pisteet hyvin joko suoralla syöttöpisteellä tai syöttöä seuranneella kämmenellä. Lisäksi olen erittäin tyytyväinen siihen, miten suhtauduin toisen erän häviöön. Olin kuitenkin ollut johdolla 5-4 ja 6-5, ja molemmissa gameissa minulla oli omat mahdollisuuteni, mutta Galvani käytti kokemuksensa hyväksi hoitaessaan rauhallisesti erän kotiin. Luulen, että hän oletti pelintasoni laskevan kolmannessa erässä niin, että hän olisi voinut vain pitää tasonsa ja kruisailla otteluvoittoon. Osoitin kuitenkin olevani vaikeasti voitettava pitämällä fokuksen aivan samalla tasolla kuin toisessakin erässä. Pidän tätä henkistä onnistumista ottelun parhaana antina syöttöpelin lisäksi.

Tällä fiiliksellä on hyvä lähteä huomiseen finaaliin, jossa vastaani asettuu vasenkätinen ranskalainen yli kaksimetrinen (202cm) Kenny De Schepper. Hän voitti viime viikon kisan Glasgow'ssa, joten pelituntuma hänellä pitäisi olla kohdallaan, mutta ainakaan tänään hänen liikkumisensa ei ollut enää yhtä ketterää kuin viime viikolla. Luulen, että isona miehenä hän varmasti tuntee viimeisen kahden viikon pelit kehossaan, ja aionkin ottaa mahdollisesta väsymyksestä kaiken hyödyn irti minkä vain saan. De Schepperin paras lyönti on ehdottomasti hänen syöttönsä, joten palautukseni tulee olemaan tärkeässä asemassa. Olen onneksi harjoitellut viimeiset kaksi ja puoli viikkoa toisen kovasyöttöisen vasurin eli Juhon kanssa, joten uskon saavani siitä etua huomista ajatellen. De Schepper pelaa takakentältä yllättävän passiivisesti hyökäten verkolle vain lyhyistä palloista, mutta hän ohittelee ulottuvuuttaan käyttäen erittäin hyvin verkolle nousevia vastustajiaan. De Schepperin yhdenkäden rysty on mielestäni hänen heikompi puolensa, ja hän käyttääkin aika paljon slaissia siltä puolelta. Kämmeltä hän pystyy tekemään enemmän pisteitä, mutta sitäkään puolta ei missään nimessä tarvitse pelätä.

Yritän pitää syöttöpelini huomenna yhtä hyvällä tasolla kuin tänään ja yritän käyttää jokaisen mahdollisuuteni breikkiin hyväksi. Aion pelata ennakkoluulottomasti ja rohkeasti yrittäen saada vastustajan liikkeelle mahdollisimman paljon. Tästä hetkestä eteenpäin siirränkin ajatukseni tämänpäiväisestä ottelusta huomiseen ja aloitan keskittymisen finaaliin. Huomenna aion laittaa kaiken peliin. Nyt syömään!

3 kommenttia:

  1. Jeeees !!!!!!!

    Hienoa, etta uuvutit vanhuksen kolmieraisessa matsissa ... vaikka varmaan tuntui pahalta havita toisen eran tie-break. Muista kertoa otteluraportissasi, miten ammensit lisaa energiaa, vaikka toinen era meni vastustajalle. Niin usein nakee, etta 'underdog' antaa periksi tuossa tilanteessa ja vika era menee 6-0 tai 6-1 ... vahan niin kuin Shakaroville kavi Sinua vastaan.

    Tosi hieno juttu. Tsemppia ja onnea (jos sita tarvitaan) finaaliin ... ehditko viela Intian Valtamerelle ajoissa ?

    Pekka

    VastaaPoista
  2. Hyvä Haab! Hieno voitto. Tuomas

    VastaaPoista