lauantai 25. syyskuuta 2010

Heliövaara – Xu Jun-Chao 7-6(3), 2-6, 6-1


Jes!! Kaksi ja puoli tuntia piti vääntää ennen kuin voitto lopulta irtosi kiinalaispelaajasta. Ottelu oli kolmas erä mukaan lukien todella tasainen ja tiukka, ja olen erittäin tyytyväinen omiin tasonnostoihini ratkaisevilla hetkillä. Tästä on hyvät asetelmat lähteä huomiseen finaaliin.

Minulla oli heti ensimmäisessä gamessa Xun syöttäessä yksi breikkipallo, jota en onnistunut käyttämään, minkä jälkeen edettiin tasaisesti syötönpidoilla eteenpäin. 3-4 –tilanteessa Xu onnistui kuitenkin murtamaan syöttöni minun parin virheen ja hänen kahden hyvän pisteen siivittämänä, mutta en kuitenkaan luovuttanut erää taistelematta ja onnistuin murtamaan heti seuraavassa gamessa takaisin kolmannella murtopallollani. Pidin 4-5 –tilanteessa syöttöni tiukan gamen jälkeen, vaikka Xulla oli siinä jopa yksi eräpallokin. Erän kaksi viimeistä gamea molemmat pitivät helposti, joten edettin tie breakiin. Sain tie breakiin hyvän alun ottamalla heti alkuun minibreakin enkä luopunut enää johdostani. Pidin omani siirtyen 3-0 johton ja sain viidennessä pisteessä vielä toisenkin minibreakin. 5-1 –tilanteessa Xu palautti kakkossyöttöni vastustamattomasti, mutta 5-3 –tilanteessa hän teki tuplan, jonka jälkeen syötin eräpalloon ässän. Hyvän tie breakin jälkeen erä tuli siis minulle Xun yhdestä eräpallosta huolimatta.

Toiseen erään lähdettäessä pyrin saamaan nopean murron alle ja saada siten henkisen otteen selvästi itselleni. Toisin kuitenkin kävi, ja 1-1 –tilanteessa pelasin huonon oman syötön ja annoin vastustajalle etulyöntiaseman. Xu alkoi toisessa erässä lyödä kämmeneltään kovempaa kuin ensimmäisessä erässä ja hän onnistui lyömään sieltä paljon winnereitä. En saanut toisessa erässä yhtään murtopalloa, ja 2-5 –tilanteessa Xu mursi minut vielä toistamiseen hieman pokalta haiskahtaneella (lue: onnistuneella) kämmenohituksella sivuviivalle. Hän piti oman syöttönsä erän loppuun pienten vaikeuksien kautta ja venytti ottelun siis kolmanteen erään.

Tiesin kolmanteen erään lähdettäessä, että minun olisi päästävä enemmän hallitsemaan pisteitä ja minun pitäisi pystyä pelaamaan palloa enemmän Xun rystylle sekä saada hänet liikkeelle. Minulla oli pieni paine pitää ensimmäinen syöttövuoroni, jotta saisin kolmanteen hyvän alun, ja onnistuin siinä pelaamalla 40-40 –tilanteessa kaksi tosi hyvää taistelupistettä verkolta. Seuraavassa gamessa otin aggressiivisemman vaihteen käyttöön ja onnistuin murtamaan Xun syötön hyvällä pelillä. 2-0, 30-30 –tilanteessa pelattiin varmasti ottelun paras piste, jossa pääsin pitkän rallin jälkeen lopettamaan pistettä verkolta niin smashillä kuin volleyllä, mutta Xu onnistui lobbaamaan ylitseni. Sain haettua lobbin ja kurotin seuraavan lyönnin kämmenkulmasta squash-slaissilla, josta Xu hyökkäsi verkolle rystykulmaani, josta löin juoksusta maagisen rystyohituksen krossina läpi. Pisteen jälkeen koko kroppani yhtyi ”come on” –huutoon, joka tuli suoraan sydämestä. Pidin syöttövuoroni hyvällä rystylinjahyökkäyksellä seuraavassa pisteessä.

Xu piti syöttönsä 3-0 –tilanteessa ja hän sekoitti peliäni hyvin seuraavassa gamessa korkeilla yläkierteillään ja hankki itselleen kaksi breikkipalloa. Pelasin siihen tilanteeseen kuitenkin neljä tosi hyvää pistettä peräkkäin ja onnistuin pitämään syöttöni; syöttö+volley läpi, ässä, ässä ja syöttö+volley+volley läpi. 4-1 –tilanteessa pelasin pari hyvää pistettä Xun syöttövuoron alkuun ja sain taisteltua itselleni tuplabreikin Xun kämmenen karatessa pitäksi. 5-1 –tilanteessa aloitin kuitenkin jälleen syöttövuoroni huonosti ja olin toisen kerran peräkkäin 15-40 –tappioasemassa, mutta onnistuin jälleen kääntämään gamen itselleni pelaamalla neljä hyvää pistettä. Olin koko kolmannen erän tosi hyvällä taisteluhengellä liikkeellä, ja ottelun ratkettua oli loistava fiilis tietää voittaneensa.

Oma pelini oli tänään huomattavasti parempaa kuin aikaisemmissa otteluissa, mutta en silti ole vielä läheskään tyytyväinen kaikkiin pelin osa-alueisiini. Syöttöni ei kulkenut tänään ihan niin hyvin kuin olisin halunnut, mutta onnistuin kuitenkin onneksi aina ratkaisevilla hetkillä nostamaan syöttöjeni tasoa. Ykköseni tippui koko matsin ajan vähän liian harvoin ruutuun, mutta tiukoissa paikoissa sain kuitenkin aikaiseksi hyviä syöttöjä ja ässiä. Kaksi ensimmäistä erää hävisin lähes jokaisen pisteen verkolle noustessani, mutta opin viimein kolmannessa erässä lukemaan Xun ohituslyöntien suuntia paremmin ja sain kitkettyä volleyvirheet pois. Rystyni oli myös alussa hieman hakusessa, mutta rystypelini parani sitä pidemmälle mitä ottelu eteni. Kämmenpeliini olen paria omaa syöttövuoroani lukuun ottamatta tyytyväinen. Myös jalkojen liike oli tänään parasta tällä viikolla.

Huomenna onkin sitten vuorossa viikon huipentuma eli finaali. Vastustajani on kanssani samanikäinen kiinalainen kisan 7-sijoitettu Bai Yan, joka on todella mukava tyyppi ja minulle tuttu jo junioripeleistä. Hän nousi jo pari vuotta sitten viidensadan joukkoon, mutta hän oli yli vuoden poissa kisoista loukkaantumisen takia ja tekee nyt paluuta.  Bain pelityylissä on aika paljon samaa kuin minun pelityylissäni, ja huomisesta matsista tulee varmasti mielenkiintoinen. Bain rysty on ehkä aavistuksen parempi kuin hänen kämmenensä, jolta hän pelaa aika paljon vain neutraalia korkeahkoa yläkierrettä. Hän syöttää ja palauttaa ihan hyvin, ja hän on yksi ainoista kiinalaisista, jonka tiedän tulevan vastustajan kakkossyötössä rohkeasti vastaan ja usein myös verkolle varsinkin rystyltään. Bai poikkeaa muista kiinalaisista mielestäni myös paremman pelikäsityksensä vuoksi. Hänen lyöntinsä eivät todellakaan ole parhaimman näköiset näissä kisoissa, mutta hän ymmärtää paljon siitä, miten tätä peliä pelataan. Tavoitteenani on huomenna pelata hyvää syöttö/palautuspeliä ja pelata rohkeasti eteenpäin takakentältä. Bai pelaa takaa ihan fiksusti, joten yritän saada hänen peliään sekaisin tulemalla paljon verkolle ja sekoittamalla peliä myös slaissilla. Lyömällä paljon erilaisia lyöntejä ja vaihtelemalla kierteitä uskon saavani Bain kämmenen hajoamaan.

Joka tapauksessa huomisesta finaalista tulee siis varmasti mielenkiintoinen ja uskon pelin tason myös nousevan aika korkeaksi. Kumpikaan meistä ei ole sellainen pelaaja, joka tekisi paljon virheitä, joten suuri osa pisteistä tullee päättymään winnereihin. Finaali alkaa huomenna kello 10, joten edessä on taas aikainen herätys ja hyvä lämmittely ja valmistautuminen otteluun samaan tyyliin kuin tänään. Heräsin ennen seitsemää ja kävin vähän hyppelemässä ulkona ennen aamupalalle menoa. Lähdin klubille 8.30 kuljetuksella ja löin lyönnit läpi kiinalaisen Chang Yun kanssa. Matsini loppui 12.30, minkä jälkeen tulin takaisin hotellille ja söin nuudelia lounaaksi. Meinaan ottaa nyt loppupäivän ihan rauhassa ja säästää kaiken energian huomiseen. Syödä ja juoda pitää kuitenkin muistaa paljon.

2 kommenttia:

  1. Hieno aloitus!!! Oikea suomalaisten viikko futureissa. Harmi, että finaali siirrettiin oudolle alustalle. Aina hankalampi lähteä noista asetelmista.
    Olisi kiva kuulla miksi muuten päätit lähteä merta edemmäs kalaan? Ruotsissahan oli ainakin rankien perusteella hyvät pisteapajat.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Olet ihan oikeassa tuossa, että Ruotsin palaajalistasta ei tosiaan tullut niin hirveän tasokasta. Ajattelin etukäteen, että Ruotsin kisoista olisi tullut paljon kovemmat kuin Kiinan kisoista, mutta näin ei sitten lopulta kuitenkaan ihan käynyt. Lisäksi mietin, että turha meidän suomalaisten on toisiltamme viedä pisteitä kaikkien pelatessa samassa kisassa, ja toisaalta tykkään vielä huomattavasti enemmän pelata ulkona kuin sisällä. Olen pelannut tänä vuonna Aasiassa todella hyvin, ja halusin saada pelata minulle hyvin sopivissa olosuhteissa sopivia vastustajia vastaan. Päätös ei siis ollut mitenkään yksiselitteinen ja ensi vuonna tilanne saattaa olla jo ihan toinen.

    VastaaPoista